Jednym z japońskich sposobów podawania i jedzenia mochi, dango, anmitsu i innych tradycyjnych deserów jest posypywanie ich prażoną mąką sojową – kinako z dodatkiem cukru. Taka posypka ma orzechowy aromat i doskonale się komponuje ze słodyczami o delikatnym smaku. W Polsce rzadko jednak można kupić gotową kinako, natomiast mąka sojowa jest do nabycia w sklepach z dietetyczną żywnością. Posypkę więc można przyrządzić sobie samemu w prosty sposób. Kinako dodaje się też czasem do wypieków w japońskim stylu.

SPOSÓB WYKONANIA DOMOWEJ KINAKO:

  1. Kupujemy pełnotłustą mąkę sojową (na zdjęciu jasnożółta).
  2. Na suchej patelni, rozgrzanej na średnim ogniu, prażymy niewielką ilość mąki sojowej przez kilka minut stale mieszając, żeby się nie przypaliła. Kinako jest gotowa, kiedy ma złoto beżowy kolor i wydziela orzechowy aromat.
  3. Mieszamy kinako z cukrem pudrem w proporcjach: 1 łyżka cukru na 2 łyżki prażonej mąki sojowej. Używamy do obtaczania dango lub mochi, posypywania lodów i innych deserów.

Smacznego!

Categorized in:

Przepisy, Nowości,

Last Update: 2024-05-24