Jednym z japońskich sposobów podawania i jedzenia mochi, dango, anmitsu i innych tradycyjnych deserów jest posypywanie ich prażoną mąką sojową – kinako z dodatkiem cukru. Taka posypka ma orzechowy aromat i doskonale się komponuje ze słodyczami o delikatnym smaku. W Polsce rzadko jednak można kupić gotową kinako, natomiast mąka sojowa jest do nabycia w sklepach z dietetyczną żywnością. Posypkę więc można przyrządzić sobie samemu w prosty sposób. Kinako dodaje się też czasem do wypieków w japońskim stylu.
SPOSÓB WYKONANIA DOMOWEJ KINAKO:
- Kupujemy pełnotłustą mąkę sojową (na zdjęciu jasnożółta).
- Na suchej patelni, rozgrzanej na średnim ogniu, prażymy niewielką ilość mąki sojowej przez kilka minut stale mieszając, żeby się nie przypaliła. Kinako jest gotowa, kiedy ma złoto beżowy kolor i wydziela orzechowy aromat.
- Mieszamy kinako z cukrem pudrem w proporcjach: 1 łyżka cukru na 2 łyżki prażonej mąki sojowej. Używamy do obtaczania dango lub mochi, posypywania lodów i innych deserów.
Smacznego!