Nie tak bardzo różowe, ale za to bardziej nadziane futomaki w kształcie serca można pomieszać z tymi z poprzedniego przepisu. Są naprawdę smaczne! Niestety ich przygotowanie kosztuje trochę drożej, a wykonanie jest nieco trudniejsze. Do realizacji tego przepisu potrzebujemy idealnie ugotowanego, klejącego się ryżu, inaczej serca rozpadną się.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ryżu sushi
- 3 łyżki zaprawy do sushi
- 2 arkusze nori
- kilka gotowanych szparagów ze słoika (lub fasolka szparagowa)
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- kilka kropli oleju do smażenia
- 4 paluszki krabowe lub 2 plasterki wędzonego łososia
- ikra łososia do przystrojenia (niekoniecznie)
- wasabi
- sos sojowy i marynowany imbir do podania
WYKONANIE:
- Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na dość wąskie pasy i gotujemy 3 minuty w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Odcedzamy.
- Z rozbełtanego jajka, osolonego 1/4 łyżeczki soli, smażymy, na zwilżonej olejem, rozgrzanej patelni, cienkie tamagoyaki lub zwykły, płaski omlet. Kroimy wzdłuż na paseczki.
- Surimi kroimy wzdłuż na połowy, plasterki łososia w paseczki.
- Gotujemy ryż, studzimy i zaprawiamy go zaprawą delikatnie mieszając.
- Dzielimy arkusze nori na połowę.
- Kładziemy połówkę arkusza nori na macie do zwijania, błyszczącą stroną w dół. Wilgotnymi rękami nakładamy ryż na nori. Warstwa ryżu powinna być jak najcieńsza.
- Na ryżu rozsmarowujemy pasemko wasabi i układamy szparagi, marchewkę, omlet, surimi lub łososia.
- Zawijamy tak, żeby brzegi nori nie zetknęły się ze sobą. Jakby nasze futomaki były “nieudane”.
- Teraz formujemy rolkę jak w poprzednim przepisie. Ma mieć przekrój połówki serca, a brzeg bez nori, tam gdzie widać “goły” ryż, powinien wypaść na osi symetrii serca czyli przyciskamy go do blatu w czasie formowania.
- Kroimy rolki bardzo ostrym nożem (na wilgotnej desce) i zlepiamy połówki serc na talerzu. Dekorujemy ikrą.
Powodzenia w kuchni i w miłości!