Nie tak bardzo różowe, ale za to bardziej nadziane futomaki w kształcie serca można pomieszać z tymi z poprzedniego przepisu. Są naprawdę smaczne! Niestety ich przygotowanie kosztuje trochę drożej, a wykonanie jest nieco trudniejsze. Do realizacji tego przepisu potrzebujemy idealnie ugotowanego, klejącego się ryżu, inaczej serca rozpadną się.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ryżu sushi
  • 3 łyżki zaprawy do sushi
  • 2 arkusze nori
  • kilka gotowanych szparagów ze słoika (lub fasolka szparagowa)
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • kilka kropli oleju do smażenia
  • 4 paluszki krabowe lub 2 plasterki wędzonego łososia
  • ikra łososia do przystrojenia (niekoniecznie)
  • wasabi
  • sos sojowy i marynowany imbir do podania

WYKONANIE:

  1. Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na dość wąskie pasy i gotujemy 3 minuty w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Odcedzamy.
  2. Z rozbełtanego jajka, osolonego 1/4 łyżeczki soli, smażymy, na zwilżonej olejem, rozgrzanej patelni, cienkie tamagoyaki lub zwykły, płaski omlet. Kroimy wzdłuż na paseczki.
  3. Surimi kroimy wzdłuż na połowy, plasterki łososia w paseczki.
  4. Gotujemy ryż, studzimy i zaprawiamy go zaprawą delikatnie mieszając.
  5. Dzielimy arkusze nori na połowę.
  6. Kładziemy połówkę arkusza nori na macie do zwijania, błyszczącą stroną w dół. Wilgotnymi rękami nakładamy ryż na nori. Warstwa ryżu powinna być jak najcieńsza.
  7. Na ryżu rozsmarowujemy pasemko wasabi i układamy szparagi, marchewkę, omlet, surimi lub łososia.
  8. Zawijamy tak, żeby brzegi nori nie zetknęły się ze sobą. Jakby nasze futomaki były “nieudane”.
  9. Teraz formujemy rolkę jak w poprzednim przepisie. Ma mieć przekrój połówki serca, a brzeg bez nori, tam gdzie widać “goły” ryż, powinien wypaść na osi symetrii serca czyli przyciskamy go do blatu w czasie formowania.
  10. Kroimy rolki bardzo ostrym nożem (na wilgotnej desce) i zlepiamy połówki serc na talerzu. Dekorujemy ikrą.

Powodzenia w kuchni i w miłości!

Categorized in:

Przepisy,

Last Update: 2024-05-24